Το Panettone, το διάσημο γλυκό ψωμί από την Ιταλία. Με την αφράτη του υφή, τα ζαχαρωμένα φρούτα και την πλούσια γεύση του, το Panettone δεν είναι απλώς ένα γλυκό, αλλά μια παράδοση που ταξιδεύει από γενιά σε γενιά. Το Panettone αποτελεί σύμβολο της γιορτινής περιόδου, ενώ η ιστορία του είναι εξίσου μαγευτική όσο και η γεύση του.

Η προέλευση του..

Η προέλευση του Panettone χάνεται στα βάθη των αιώνων, με την καταγωγή του να αποδίδεται στο Μιλάνο του 15ου αιώνα. Μία από τις πιο γνωστές ιστορίες μιλάει για έναν νεαρό ζαχαροπλάστη, τον Τόνι, που δημιούργησε το γλυκό για να εντυπωσιάσει την αγαπημένη του. Έτσι, το όνομα Panettone σημαίνει “ψωμί του Τόνι” (pane di Toni).

Άλλη εκδοχή συνδέει την καταγωγή του με τα πλούσια γλυκά ψωμιά που φτιάχνονταν στα βασιλικά συμπόσια. Με τον καιρό, το Panettone εξελίχθηκε σε γλυκό που συμβολίζει τον πλούτο και την αφθονία, ιδανικό για να γιορταστεί η νέα χρονιά.

Τα χαρακτηριστικά του..

Το παραδοσιακό Panettone είναι ένα ψηλό, κυλινδρικό γλυκό ψωμί με ζύμη που παρασκευάζεται από μαγιά. Η ζύμη του απαιτεί ώρες ζύμωσης, κάτι που χαρίζει την αφράτη και ελαστική υφή του. Σήμερα, το Panettone διατίθεται σε πολλές παραλλαγές, με γεύσεις όπως σοκολάτα, κρέμα, ή ακόμα και γεύσεις εμπλουτισμένες με αλκοόλ, όπως λικέρ.

Στην Ιταλία, το Panettone προσφέρεται παραδοσιακά ως επιδόρπιο στις χριστουγεννιάτικες και πρωτοχρονιάτικες γιορτές. Συνδυάζεται συχνά με ένα ποτήρι αφρώδες κρασί, όπως το Prosecco.

Επίσης, συνοδεύεται με σάλτσες κρέμας ή παγωτό, ενώ πολλοί το απολαμβάνουν με καφέ ή ζεστή σοκολάτα.

Κλασική Ιταλική συνταγή..

Υλικά,

Υγρά υλικά:

250g βούτυρο

6 μεγάλα αυγά

100g γάλα

Στερεά υλικά:

700g αλεύρι για τσουρέκι

2 κύβοι νωπή μαγιά (50g) ή 2 φακελάκια ξηρή μαγιά

140g ζάχαρη

2 βανίλιες

100g σταφίδες

100g κόντιτα (ψιλοκομμένα φρούτα γλασέ)

50g μαύρο ρούμι ή κονιάκ

Ξύσμα από ένα πορτοκάλι ή λεμόνι

1 κ.γ. αλάτι

Εκτέλεση..

Για να ενεργοποιήσουμε τη μαγιά, τη διαλύουμε σε μπολ, πασπαλίζουμε με λίγη ζάχαρη και ρίχνουμε λίγο νερό. Ανακατεύουμε να διαλυθεί. Βάζουμε πρώτα στον κάδο του μίξερ το αλεύρι, τη μαγιά, τη ζάχαρη και τη βανίλια. Τα ανακατεύουμε. Χωρίζουμε το βούτυρο, λιώνουμε τα 150 γρ. και το αφήνουμε να γίνει χλιαρό. Το υπόλοιπο βούτυρο το κόβουμε σε κομματάκια και το αφήνουμε να μαλακώσει.

Ζεσταίνουμε τα 50 γρ. αλκοόλ και προσθέτουμε μέσα τις σταφίδες και τα γλασέ φρούτα. Τα σκεπάζουμε και αφήνουμε τα φρούτα να ρουφήξουν το αλκοόλ. Τα κρατάμε στην άκρη για αργότερα.

Βάζουμε όλα τα υγρά υλικά, τα αυγά, το λιωμένο βούτυρο, το γάλα και το αλάτι σε μπολ και τα χτυπάμε με σύρμα. Τα προσθέτουμε στο αλεύρι. Ζυμώνουμε για 7- 8′ μέχρι το μείγμα να γίνει ελαστικό και πολύ μαλακό, σαν τσίχλα. Με το μίξερ σε λειτουργία, ρίχνουμε τα κομμάτια μαλακό βούτυρο που κρατήσαμε στην αρχή. Αφήνουμε το μείγμα να δουλευτεί στο μίξερ μέχρι να απορροφήσει όλο το βούτυρο, για περίπου 1′.

Βάζουμε τη μαλακή ζύμη σε μεγάλο βουτυρωμένο μπολ, το σκεπάζουμε και το αφήνουμε σε χλιαρό φούρνο ή κοντά στο καλοριφέρ για περίπου 1 ώρα να διπλασιαστεί. Ξαναβάζουμε τη ζύμη στο μίξερ και προσθέτουμε μέσα τα φρούτα. Δουλεύουμε για 2-3′ σε μεσαία ταχύτητα.

Βουτάμε τα χέρια σε λιωμένο βούτυρο και αδειάζουμε την ζύμη στον πάγκο να ξεφουσκώσει. Με γρήγορες κινήσεις αναδιπλώνουμε τη ζύμη. Ισομοιράζουμε σε δυο μικρές καλά βουτυρωμένες χάρτινες φόρμες μίας χρήσεως για πανετόνε 15×13εκ. ή σε μια μεγάλη φόρμα για πανετόνε.Η ζύμη πρέπει να καλύπτει στο 1/3 του σκεύους.

Αφήνουμε να διπλασιαστεί και πάλι για περίπου 1.30 ώρα σε σβηστό φούρνο. Μετά γυρίζουμε το φούρνο στους 170 ºC στον αέρα και τον ζεσταίνουμε πολύ καλά. Μόλις η λυχνία φτάσει στους 170ºC και πιάσει την επιθυμητή θερμοκρασία, φουρνίζουμε τα 2 πανετόνε χωρίς να ανοιγοκλείνουμε το φούρνο και ψήνουμε για 40′ περίπου, μέχρι να ξεχειλίσουν από τη φόρμα και να ροδίσει καλά η επιφάνειά τους.

Μόλις τα βγάλουμε από το φούρνο τα αλείφουμε με φρέσκο βούτυρο για να διατηρηθούν μαλακά. Ιδανικά, για να στεγνώσουν και να κρυώσουν σωστά, πρέπει να τα κρεμάσουμε ανάποδα.

Μερικά μυστικά..

  • Η ζύμη πρέπει να είναι βουτυράτη, μαλακή σαν μία μεγάλη τσίχλα. Για να πιάσουμε τη ζύμη βουτυρώνουμε τα χέρια μας.
  • Δεν χρησιμοποιούμε πουθενά αλεύρι, ούτε στον πάγκο ούτε στο πλάσιμο των πανετόνε. Ιδανικά χρησιμοποιούμε ειδικές φόρμες μίας χρήσεως, αφού τις βουτυρώσουμε πρώτα καλά. Εναλλακτικά, χρησιμοποιούμε βαθιά φόρμα, καλά βουτυρωμένη και στρωμένη με αντικολλητικό χαρτί.
  • Αφού βγάλουμε το πανετόνε από το φούρνο, διαπερνάμε τη βάση του με 2 σουβλιά και το στερεώνουμε ανάποδα να στεγνώσει τελείως και να κρυώσει καλά.

Ωστόσο, για όσους θέλουν να απολαύσουν το λαχταριστό αυτό γλύκισμα με λιγότερο κόπο και χρόνο, το Μείγμα  Panettone από τη StarFoods είναι η ιδανική λύση.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *