Τα μελομακάρονα είναι ίσως το πιο χαρακτηριστικό γλυκό των Χριστουγέννων στην Ελλάδα. Η πλούσια γεύση τους, το μοναδικό τους άρωμα και η σύνδεσή τους με την παράδοση τα καθιστούν αναπόσπαστο κομμάτι των γιορτών, ενώ προσφέρουν τη ζεστασιά και τη γλύκα που όλοι αναζητούμε αυτές τις μέρες.

Η ιστορία τους

Το μελομακάρονο έχει τις ρίζες του στην αρχαιότητα. Τα “μακαρόνια” ή “μακαρίες” ήταν γλυκίσματα που συνδέονταν με τελετουργίες, ενώ η έννοια του μελιού προστέθηκε αργότερα, ως σύμβολο γλυκύτητας και ευημερίας. Η σημερινή μορφή του μελομακάρονου, όπως την ξέρουμε, διαμορφώθηκε με την πάροδο των αιώνων, με την προσθήκη υλικών όπως το μέλι, τα καρύδια και τα μπαχαρικά.

Μια κλασική συνταγή για περίπου 70 τεμάχια

Υλικά

Για τη ζύμη θα χρειαστούμε,

900gr αλεύρι γ.ο.χ

160gr χυμό πορτοκαλιού

240gr σπορέλαιο

240gr ελαιόλαδο

200gr ψιλή κρυσταλλική ζάχαρη

50gr κονιάκ

1 κ.γ. κοφτό σόδα μαγειρική

1 κ.γ. κοφτό γαρύφαλλο

2 κ.γ. κοφτά κανέλα

2 κ.γ. κοφτά μπέικιν πάουντερ

Ξύσμα απο δύο πορτοκάλια

Για το σιρόπι θα χρειαστούμε,

400gr ζάχαρη

400gr νερό

400gr μέλι

1/2 λεμόνι

Αλεσμένο καρύδι ή φυστίκι Αιγίνης (για το πασπάλισμα)

Εκτέλεση

Για το σιρόπι,

Τοποθετούμε ένα κατσαρολάκι στη φωτιά, ρίχνουμε όλα τα υλικά εκτός από το μέλι, και αφήνουμε να πάρουν βράση. Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το μέλι. Ανακατεύουμε και αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει.

Για τη ζύμη,

Σε ένα μπολ βάζουμε το ελαιόλαδο, το ηλιέλαιο, το κονιάκ, τη ζάχαρη, την κανέλα, το γαρίφαλο, το ξύσμα πορτοκαλιού και με το σύρμα τα ανακατεύουμε καλά να διαλυθεί και να λιώσει η ζάχαρη.

Διαλύουμε τη μαγειρική σόδα στο χυμό πορτοκαλιού, ανακατεύουμε να αρχίσει η αντίδραση και τη ρίχνουμε στο μείγμα.

Τέλος ρίχνουμε μέσα το αλεύρι σταδιακά και ανακατεύουμε στην αρχή με το σύρμα. Όταν αρχίσει και σφίγγει, αναδιπλώνουμε με το χέρι απαλά για πολύ λίγο (το πολύ για 10 δευτερόλεπτα) για να μην κόψει το μείγμα.

Πλάθουμε τα μελομακάρονα σε ομοιόμορφο σχήμα (3-4 εκ. διάμετρο, 30 γρ. το κάθε ένα). Ελαφρά πατάμε με πιρούνι την επιφάνεια τους και κάνουμε σχέδια και τρυπούλες. Αυτό θα βοηθήσει να ρουφήξουν σωστά το σιρόπι αφού ψηθούν και ψήνουμε για περίπου 20-25 λεπτά σε καλά προθερμασμένο φούρνο στη μεσαία σχάρα στον αέρα για περίπου 25΄ στους 160 ºC.

Μόλις είναι έτοιμα, ρίχνουμε τα καυτά μελομακάρονα στο κρύο σιρόπι και αφήνουμε για 10-15 δευτερόλεπτα.

Πασπαλίζουμε με μέλι και καρύδια.

Μερικά μυστικά…

  • Η ζύμη για τα μελομακάρονα δεν θέλει πολύ δούλεμα γιατί θα βγει το λάδι και δεν θα γίνουν τραγανά.
  • Προσέχουμε στο ψήσιμο! Θα πρέπει κάθε φορά να βάζουμε ένα ταψί στον φούρνο προκειμένου να εξασφαλίσουμε το σωστό και ομοιόμορφο ψήσιμό τους.
  • Είμαστε προσεκτικοί με το σιρόπιασμα! Θα πρέπει να είναι καυτά και το σιρόπι κρύο. Όσο πιο πολύ τα αφήνουμε μέσα, τόσο πιο πολύ μελώνουν.

Εναλλακτικές Εκδοχές

Τα μελομακάρονα εξελίσσονται με δημιουργικές παραλλαγές που ικανοποιούν κάθε γούστο. Ορισμένες από αυτές περιλαμβάνουν:

  • Μελομακάρονα με σοκολάτα: Επικάλυψη από λιωμένη κουβερτούρα για τους λάτρεις της σοκολάτας.
  • Μελομακάρονα red velvet: Ζύμη εμπλουτισμένη με κακάο και χρώμα ζαχαροπλαστικής, δίνοντας μια μοντέρνα, εντυπωσιακή εμφάνιση.
  • Μελομακάρονα με γέμιση: Γεμιστά με κρέμα καρυδιού, φιστίκι Αιγίνης ή ακόμα και με λευκή σοκολάτα.

Ωστόσο, για όσους θέλουν να απολαύσουν τα λαχταριστά αυτά γλυκίσματα με λιγότερο κόπο και χρόνο, το Μείγμα Μελομακάρονα από τη StarFoods είναι η ιδανική λύση.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *