Οι κουραμπιέδες είναι από τα πιο αγαπημένα παραδοσιακά γλυκά της ελληνικής κουζίνας. Η χαρακτηριστική τους εμφάνιση, καλυμμένοι με άχνη ζάχαρη, και η μοναδική γεύση τους με το άρωμα βουτύρου και αμυγδάλου, καθιστούν τους κουραμπιέδες αδιαμφισβήτητα σύμβολο γιορτής.
Η ιστορία τους
Οι κουραμπιέδες δεν είναι αποκλειστικά ελληνικό γλυκό, καθώς οι ρίζες τους εντοπίζονται στις κουζίνες της Μέσης Ανατολής και της Ανατολικής Μεσογείου. Το όνομά τους προέρχεται από την τουρκική λέξη kurabiye, η οποία σημαίνει “μπισκότο”. Η λέξη, με τη σειρά της, έχει αραβικές ρίζες: qurabiyah, που επίσης αναφέρεται σε ένα είδος γλυκίσματος. Στην Ελλάδα, οι κουραμπιέδες έφτασαν να αποκτήσουν τη δική τους ξεχωριστή ταυτότητα, με τη χρήση βουτύρου γάλακτος, αμυγδάλων και αρωμάτων όπως η βανίλια και το ανθόνερο.
Παραδοσιακή συνταγή για περίπου 70 τεμάχια
Υλικά
100gr ζάχαρη άχνη
500gr βούτυρο
2 κρόκοι
1 αυγό
2 βανίλιες
1/2 κ.γ. μοσχοκάρυδο
60gr κονιάκ
1 κ.γ κοφτό μαγειρική σόδα
150gr καβουρδισμένο αμύγδαλο
850gr αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1kg ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα
Προετοιμασία,
- Όλα τα υλικά πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου (21-23 ºC).
- Πριν ξεκινήσουμε τη ζύμη καβουρδίζουμε τα αμύγδαλα για να κρυώσουν τελείως. Απλώνουμε την αμυγδαλόψιχα ή τα αμύγδαλα με τη φλούδα (ότι σας αρέσει) σε λαμαρίνα να είναι αραιά τα αμύγδαλα μεταξύ τους και τα ψήνουμε για 10′, σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200 ºC στον αέρα μέχρι να ροδίσουν ελαφρά. Τα αφήνουμε να κρυώσουν τελείως και τα χοντροκόβουμε
Για τη ζύμη,
Βάζουμε στον κάδο του μίξερ το μαλακό βούτυρο και την άχνη. Με το φουέ – σύρμα τα χτυπάμε για 1’ σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι να ενωθούν.
Δυναμώνουμε σταδιακά σε δυνατή ταχύτητα και χτυπάμε βούτυρο και ζάχαρη για 8-10′ μέχρι να ασπρίσουν και να γίνουν μια κατάλευκη κρέμα. Αυτό το στάδιο είναι πολύ βασικό γιατί όσο περισσότερο αέρα εγκλωβίσει το βούτυρο τόσο αφρατενοι θα γίνουν. Ενδιάμεσα στο χτύπημα σταματάμε το μίξερ και σκάβουμε τον κάδο και τα τοιχώματα με μαλακή σπάτουλα.
Προσθέτουμε έναν-έναν τους κρόκους, να τους πίνει το μείγμα κάθε φορά. Ρίχνουμε και το ολόκληρο αυγό. Χτυπάμε το μίγμα μέχρι να ενσωματωθεί το αυγό και να μη φαίνεται για 1’.
Χαμηλώνουμε την ταχύτητα του μίξερ στο χαμηλό και προσθέτουμε το μοσχοκάρυδο, τις βανίλιες και 2 γεμάτες κ.σ. από το συνολικό αλεύρι.
Διαλύουμε τη μαγειρική σόδα στο κονιάκ και τα ρίχνουμε μαζί στη ζύμη του κουραμπιέ.
Αλλάζουμε εξάρτημα στο μίξερ και συνεχίζουμε την ανάδευση με το εξάρτημα Κ. Ανακατεύουμε σε χαμηλή ταχύτητα. Εναλλάξ, προσθέτουμε στη ζύμη το χοντροκομμένο αμύγδαλο και το κοσκινισμένο αλεύρι. Αλεύρι θα βάλουμε όσο σηκώσει. Ίσως να μην το πάρει όλο το μίγμα. Η ζύμη του κουραμπιέ πρέπει να είναι μαλακή και βουτυράτη.
Παίρνουμε μικρά κομμάτια ζύμης 30 γρ. και πλάθουμε σε ό,τι σχήμα θέλουμε.
Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 170 ºC στον αέρα στη μεσαία σχάρα για περίπου 35’ μέχρι να σκάσουν από πάνω και να ροδίσουν καλά.
Τους αφήνουμε για 5′ να κρυώσουν ελαφρά, για να μην τραβήξει υγρασία το άχνισμα και μετά αχνίζουμε τους κουραμπιέδες.
Μερικά μυστικά..
- Για να γίνουν αφράτοι οι κουραμπιέδες πρέπει να χτυπήσεις για αρκετή ώρα το μαλακό βούτυρο με την ζάχαρη μέχρι να πάρει κρεμώδη υφή.
- Αρχικά το βούτυρο και τα αυγά, πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.
- Μην παραλείψετε την σόδα, αυτή θα μαζέψει και θα ενώσει το πλέγμα της ζύμης με αποτέλεσμα να γίνουν πολλοί αφράτοι κι εύθρυπτοι.
- Το κοσκινισμένο αλεύρι δεν θέλει πολύ ώρα ζύμωμα μέσα στην ζύμη. Μόλις μπει το αλεύρι με τα χέρια ζυμώνουμε απαλά, σαν να κολλάμε την ζύμη.
- Το αλεύρι το προσθέτουμε σταδιακά όχι όλο μαζί.
- Αφήστε τη ζύμη να ξεκουραστεί, σκεπασμένη, για 20 λεπτά. Έτσι θα πλάθονται πιο εύκολα.
- Για να παραμείνουν αφράτοι οι κουραμπιέδες αφήστε τους να κρυώσουν τελείως αφού τους βγάλετε από τον φούρνο, μετά αχνίστε τους με άχνη ζάχαρη. Αν τους αχνίσετε καυτούς τότε όλη η υγρασία του ατμού θα βγει στην επιφάνεια της ζάχαρης, η άχνη θα πάρει υγρασία θα κιτρινίσει, θα νοτίσουν, θα μαλακώσουν εσωτερικά και θα είναι σαν βρεγμένοι εξωτερικά.
- Ραντίστε τους με ανθόνερο, όπως βγαίνουν καυτοί από το φούρνο, για να εξατμιστεί το υγρό και να “φυλακίσετε” μόνο το άρωμα του ανθόνερου.
Ωστόσο, για όσους θέλουν να απολαύσουν τα λαχταριστά αυτά γλυκίσματα με λιγότερο κόπο και χρόνο, το πλήρες Μείγμα Κουραμπιέδες από τη StarFoods είναι η ιδανική λύση.